
Het Duurzame Warenhuis Kerstpakket
-
Landrust
Beste lezer van Landrust,
Alsjeblieft! In je handen heb je een kerstpakket van Het Duurzame Warenhuis uit Nijmegen. Alles is in lijn met onze kernwaarden: biologisch, lokaal, fair trade, natuurlijk, diervriendelijke, zero waste. Zo is het een cadeau voor mens, dier en planeet. Daarom vinden we het zeer passend dat Landrust bij ons aanklopte voor jullie eindejaar presentje.
Wat heb je in handen?
Een boodschappentas van Boweevil, een voedersilo van CJ Wildlife met een set biologische vetbollen, wasnootjes van Zeepje, een bar van Helemaal Shea, en het boek “Gewoon Goed”.
In Het Duurzame Warenhuis zouden we je bij elk product wat informatie geven over hoe je het gebruikt, waar het bijvoorbeeld vandaan komt of wat er duurzaam aan is. Dat advies geven we je bij deze graag digitaal.
Nettas van Boweevil
Al 25 jaar is Boweevil leverancier van deze handige tassen. Het tasje is gemaakt in India van 100% gecertificeerd biologisch katoen en de producent is GOTS- en SA8000 gecertificeerd. Het GOTS label garandeert dat de rauwe grondstoffen duurzaam worden gewonnen. Ook controleert het label de productie van stoffen op impact voor de natuur en op werkomstandigheden voor de arbeiders. Je kan in het boek “Gewoon Goed” op bladzijde 68 hier meer over lezen.
Het meenemen van je eigen tas en zakjes maakt dat je veel plastic verpakking uit de winkel kan voorkomen. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar!
Boek “Gewoon Goed”Wat gaat er aan boodschappen in het nettasje van Boweevil? Daar kun je over lezen in het boek “Gewoon Goed”. Het is een handige koopgids om je te inspireren voor een duurzamere wereld. In de kantlijn staan steeds links als je verdere informatie wilt opzoeken. Zo kun je op de bank je inlezen en bedenken naar welke winkels jij heen wilt als de lockdown voorbij is.
Mini zeepje van Helemaal SheaHelemaal Shea is een kleinschalige zeepziederij gevestigd in De Rijp, Noord-Holland, waar ze alles met de hand maken.
Deze bar van Helemaal Shea kan gebruikt worden als handzeep, maar ook als bodyzeep en als shampoo. Dat laatste is interessant als je bijvoorbeeld wilt overstappen op een duurzame haarverzorging; er wordt namelijk in transport minder water heen en weer gesleept, en je hebt een lage impact qua verpakking, omdat het zonder plastic kan. Ook voor je lichaam is het een stuk natuurlijker. Helemaal Shea wordt zonder toevoegingen van schadelijke stoffen gemaakt als sulfaten (SLS), silicone of microplastics, en doordat het product met een koud verzepingsproces wordt gemaakt blijven alle werkende eigenschappen van de natuurlijke ingrediënten behouden. Een natuurlijke shampoo/zeep is vaak geschikt voor een gevoelige huid, of bij huidproblemen.
Gebruik je de bar als shampoo dan hebben we een paar extra tips. Je kan de bar direct door je haar halen, of langs je vingers schrobben als een soort wasbordje om schuim te maken. Breng de shampoo in twee keer aan, dus door je haar in te wrijven, dat uit te spoelen, en dan nog eens in te schuimen, waarnaar je heel goed uitspoelt, zodat je geen zeepresten in je haar houdt. Door de shampoo twee keer aan te brengen, heb je zowel baat van het ontvettende als het verzorgende eigenschap. Geef je hoofdhuid even de tijd om te wennen aan de shampoo, vaak zijn dat enkele wasbeurten, dus ongeveer na twee weken. De bars van Helemaal Shea hebben meer oliën dan lichaamszepen, dit hoort zo voor de verzorging van het haar. De bars hebben daarnaast vaak een pH waarde van rond de 8, zodat ze zowel voor huid als haar te gebruiken zijn. Wil je dus de pH waarde van het haar (rond de 5) recht doen, dan kun je denken aan het gebruik van een conditioner voor de haarpunten. Die zijn te koop van Helemaal Shea, maar je kan zeer duurzaam en goedkoop ook je eigen conditioner maken door appelazijn en water te vermengen in een flacon. De zuurtegraad sluit de haarschubjes. Wel goed uitspoelen, dan ruik je de appelazijn niet terug.
Wil je meer weten over de haar en/of lichaamszepen van Helemaal Shea, bijvoorbeeld welke werkingen de ingrediënten hebben en of dat past bij jouw haartype? Neem dan een kijkje op de site van Helemaal Shea.
Wasnootjes van Zeepje
Zeepje maakt natuurlijke wasmiddelen, allesreinigers, afwasmiddelen, wasverzachters én handzepen. Dit pakketje in je handen is een wasmiddel. Hoe te gebruiken?
De inhoud van dit pakketje is een klein waszakje die je kan vullen met wasnootjes. Deze wasnootjes zijn eigenlijk de schil van de Sapindus mukorossi vrucht, die in overvloed aan bomen in India en Nepal groeit. De eigenschap van deze schillen is, dan als ze in contact met water komen, een natuurlijke vorm van zeep aanmaken die je kleding heerlijk schoon én zacht maakt! De werkende stof is natuurlijke saponine, verder zijn er geen toevoegingen. Je vult het waszakje met enkele wasnootjes en voegt dit buideltje toe in de wastrommel. Als je de was uithangt, hang je ook het zakje met inhoud en al te drogen. Er staat op het doosje dat je de wasnoten zo’n 3x kan gebruiken, maar onze ervaring is eerder dat ze 5x mee gaan. Om de tel niet kwijt te raken hebben we nog een tip uit eigen ervaring: knijp op de hoek van je waslijn elke wasbeurt een wasknijper, dan weet je hoe vaak de wasnoten nog te gaan hebben. Je kan ook de gedroogde wasschillen op kleur checken; zijn ze wittig, dan is de waskracht waarschijnlijk op.
Wil je de was een lekker geurtje geven? Dan kun je een paar druppels etherische olie toevoegen aan je was. Let er wel op dat de oliën geen kleurstof bevatten, want dat geeft vlekken in de was. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan de merken Chi of Moeders Geuren.
Seepje maakt ook vloeibare wasmiddelen waar al een geurtje bij zit.
Voedersilo en vetbollenset van CJ Wildlife
CJ Wildlife was het eerste bedrijf dat vogelvoer voor wilde vogels introduceerde, zoals; zwarte zonnepitten en zonnebloemkernen. Bij de mixen van CJ Wildlife zijn de zaden gepeld of gebroken waardoor er geen onkruid ontstaat. De meerderheid van de mixen bevatten veel voedzame zonnebloemharten en weinig (of geen) vulstoffen zoals tarwe.
Door de vetbollen zonder plastic in de voedersilo te doen, komt er minder plastic in de natuur. De vetbollen zijn biologisch, dus zonder chemische pesticide gemaakt, en daardoor veel veiliger voor de vogels.
Zintenz kaart
Voor de kaart die bij je kerstpakket zit zijn geen bomen gekapt! Ze worden klimaatneutraal gedrukt, zonder waterverspilling en met gifvrije bio-inkt, op papier gemaakt van bladeren en stengels uit oogstafval. Zo is dit kaartje 100% duurzaam & biologisch. Met een vrolijk boerderijdier om terug te denken aan een mooi jaar bij Landrust.
Op naar het volgende jaar!