Natuurazijn voor natuurlijk wassen.

Een wastip die we vaak meegeven met een nieuw kledingstuk, heeft te maken met natuurazijn. Het is eigenlijk een ouderwetse tip, maar het is ook voor de moderne wasbeurt heel geschikt. Wist je dat je een nieuw kledingstuk mooi in kleur behoudt door die eerst een paar uur in natuurazijn en water te leggen? Het gaat dan om de verhouding van 1 deel azijn op 10 delen water waarbij het kledingstuk goed ondergedompeld is. De vezels ontspannen zich en fixeren de kleur, in plaats van dat je deze er de eerste wasbeurten uitspoelt. Daarna kun je het kledingstuk gewoon wassen zoals in het waslabel staat, vaak binnenstebuiten zodat de kleur verder behouden blijft. Ook drogen, zonder UV op de natte stof, helpt de kleur langer meegaan. Witte was kun je in de zonnestralen juist weer mooi kraakhelder bleken, vaak al na 1,5 uur blootstelling.

De truc voor kleurbehoud met azijn is in principe eenmalig, je krijgt er geen kleur magisch mee terug. Wel kun je dit herhalen als je geur-onttrekkend je kleding wilt behandelen. Heb je een geur die je niet uit je kleding krijgt? Bijvoorbeeld transpiratie, of rook geuren na een feestje of kampvuur? Dan werkt dit azijnbadje haar wonderen.

Voor de dagelijkse was kun je er voor kiezen om een dopje natuurazijn in het bakje van de wasverzachter te doen. Azijn werkt namelijk ook als een wasverzachter, zonder dat het funest is voor oa elastaan in je kleding. Conventionele wasverzachters tasten namelijk elastaan aan, waardoor je kleding mettertijd gaan lubberen en hun vorm verliezen. Dat is vooral spijtig voor je spijkerbroek. Een dopje azijn is dus de oplossing.

Zo kun je dus je was op kleur houden, ontgeuren én verzachten met een scheutje azijn. Daarnaast ontkalkt het tegelijkertijd ook je machine, waardoor deze langer meegaat. Deze hoeveelheid zul je niet zuur terug ruiken in je was, maar je kan altijd een paar druppels etherische oliën mee wassen voor de extra frisse geur naar keuze.

Let wel: deze zure truc moet je niet toepassen op wollen kleding, dan tast je de natuurlijk lanoline, het wolvet, aan!

Vorige
Vorige

Wol.

Volgende
Volgende

Zonnebrandcrèmes