Wol.

Wat ons betreft kan wol niet missen in de winter. Als materiaal wat warm houdt, en ademt, is het ideaal om de koude maanden door te komen. Maar hoe zorg je ervoor dat wol goed de jaren doorkomt? We zetten hier wat tips op een rijtje om je wollen trui, deken of de vilten sloffen mooi te houden, en vrij van motten.

Eigenlijk wil je wol zo min mogelijk wassen. Vaak is luchten al genoeg. Uithangen in de buitenlucht (vooral bij mist en vrieskou)) geeft een goede opfrisbeurt. Je kan dit ook nadoen door wol uit te hangen in de stoom van een warme douche. Het allerbeste kun je wollen truien, dekens en schapenvachten elk jaar in de sneeuw leggen, als het tenminste nog sneeuwt.

Wil je wol toch wassen, let dan goed op het wasvoorschrift. Vaak staan er in het label twee symbolen voor de voorzichtige was; een waterbakje met een hand erin, of een bakje met het getal 30 erin en twee strepen eronder.

De eerste staat voor koude handwas. Je wil er dan voor zorgen dat de wolvezel geen onverwachte temperatuurverschillen oploopt, of dat je het materiaal gaat schrobben en wringen, want dit zijn de invloeden waardoor het gaat krimpen of vervilten. Een koude handwas kan dus het beste met een constante koude watertemperatuur, en zo voorzichtig mogelijke bewegingen.

Het tweede wassymbool staat voor het wasprogramma op een machine van 30 graden met zowel de functie voor fijn/wolwas ingeschakeld als ook het gebruik van een wolwasmiddel, daar staan die twee streepjes voor. Op deze stand is het toerental op de machine laag; een nieuwe wasmachine is soms voorzichtiger dan een handwasje.

Wolwasmiddel, wat is er anders aan? Wol bevat lanoline, het vet bestanddeel wat de wolvezel beschermt en bijdraagt aan de tussenruimte en warmte van het materiaal. Deze wil je behouden, dus kun je beter voor een delicater wasmiddel kiezen, dan eentje die sterk ontvet.

Sommige wolproducten zijn er zelfs bij gebaat dat je ze een wolkuur geeft; dit is een apart wasmiddel om wol mee op te knappen. Dit middeltje is tevens geschikt voor luierbroekjes.

Voor het drogen van wol wil je ook opletten dat de stof niet zwaar van het water uit gaat lubberen, of onder te hete omstandigheden opdroogt. Een droger gebruiken is funest. Je kan wol wel even voorzichtig oprollen in een handdoek (niet knijpen!), of liggend op een handdoek laten drogen. Meestal krimpt wol door de tijd heen toch een beetje. Je kan, als je durft, een kledingstuk nat heel voorzichtig na de naden vastpakken en lichtjes rekken voor het uithangen, maar zonder de vezel stuk te trekken!

Zijn je vilten pantoffels nat geworden? Of heb je ze met een nat doekje en wolwasmiddel schoon gewreven? Zet er dan een paar proppen krantenpapier in en laat het geleidelijk drogen, dus niet naast de verwarming!

Als de warmere maanden eraan komen, mag het wol vaak weer de kast in. Maar je wilt wel dat deze wolletjes er ook weer mooi uitkomen. Hoe voorkom je motten? De meest rigoureuze wijze is door alles luchtdicht af te sluiten, maar tenzij dit in een vacuümzak is, moet je er toch op bedacht zijn dat een motje de kleinste kiertjes kan vinden. Beter doe je eraan om wol elke maand een keertje op te schudden en regelmatig schoon te maken, dan kunnen de motten niet rustig neerstrijken in de donkere stoffige hoekjes om hun eitjes te leggen. Het plaatsen van blokjes cederhout, eventueel elk jaar licht opgeschuurd of met een beetje etherische oliën erop, tussen het wol houdt de motjes weg. De etherische oliën, vooral ceder-olie en lavendelolie, kun je ook in een verstuiver met een beetje water vermengen om je kledingkast een wolkje geur te geven waar de motjes van gruwelen.

Door tussen het opgeslagen wol een mottenval te hangen, kun je de kleefstrip met feromonen waar de mannelijke motten op af komen controleren of je last hebt van motten. Als dat zo is, dan is er werk aan de winkel. Haal al het wol uit de kast, schud alles uit of plaats het zelfs zo nodig in de vriezer om alle larven te doden, stofzuig elk kiertje tegen de eitjes, en neem alle oppervlaktes af met een sopje.

Een ander onderhoudstrucje bij wol is het verwijderen van wolpillen. Vaak moet de wolvezel zich in het begin van zijn productleven even zetten. Dat wil zeggen dat wol in het begin even pluist, dat gaat vanzelf over. Als zich wolpillen ontwikkelen kun je deze het best niet lostrekken van de stof, maar met een wolkammetje of met een scherp mesje/schaartje verwijderen. Op deze manier trek je de stof niet dieper stuk, maar haal je alleen de overtollige pluizen weg.


Heb je eerder onze tips gelezen over wassen met azijn? Doe dit absoluut niet met je wol! Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan.

Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit? Sabine, van ons kledingatelier weet er raad mee.

Vorige
Vorige

Natuurlijk schoonmaken.

Volgende
Volgende

Natuurazijn voor natuurlijk wassen.