Bamboe en Melamine

Het betreft een oproep van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor algehele voedselcontactproducten met o.a. bamboe als vulmiddel in combinatie met melamine. Dat wil zeggen dat het een algemene oproep is voor alle producten in de Benelux, zonder dat er uitzondering wordt gemaakt voor merken die aan de eisen voldeden, of zelfs er nog beter op scoorden, zoals de gecertificeerde merken die verkocht zijn in onze winkel. Wij bieden enkel producten aan waarvan de strikte certificering in productie en veiligheid gegarandeerd wordt. Het gaat bij ons om de producten van de merken Ecoffee Cup en Zuperzozial. De normering en richtlijnen voor goedkeuring en toelating van vulmiddelen in voedselcontactproducten zijn per 15-02-2021 door de EU aangescherpt. De EU neemt hiermee de eindgebruiker in bescherming tegen producten waar certificaten van ontbreken en productinformatie onvolledig is.

Zuperzozial schreef "De afgelopen jaren zijn er echter veel aanbieders op de markt gekomen van bamboe producten. Veel van deze producten worden in uiteenlopende samenstellingen van grondstoffen op de markt gebracht. Bij veel aanbieders is het aandeel melamine hoog en ontbreken vaak de benodigde certificaten. Door deze wildgroei is het voor de eindgebruiker steeds lastiger te bepalen welke producten goed zijn."

Ecoffee Cup verzekert dat hun producten veilig en geschikt blijven voor dagelijks gebruik tot +100°C

Zij hebben alle eisen voor voedselcontact, gespecificeerd in de Europese regelgeving, doorstaan en overtroffen, getest door wereldwijd gerenommeerder keuringsinstanties (TÜV Rheinland, SGS en Intertek). Hun product bevat overigens enkel 2% melamine, en kwam bij verhitting positief uit de test.
Los hiervan waren zij als merk al vooruit aan het lopen in innovatie, en introduceren ze vanaf het tweede kwartaal van 2021 twee nieuwe soorten Ecoffee Cup die de huidige zullen vervangen. Één gemaakt van 100% PLA, de andere van een houtvezelcomposiet. Beiden zullen in overeenstemming zijn met de herziene (EG) nr. 1935/2004-voorschriften en al de LFGB-tests hebben doorstaan die van hen vereist zijn.

Wat zegt Ecoffee Cup aan hen die extra informatie of contact willen?
"Als u nog vragen heeft over de productie van onze producten of onze testrapporten wilt inzien, verwijs ik u graag naar de FAQ-sectie van onze website of neem contact op via onze email: hello@ecoffeecup.com. "

Zuperzozial benadrukt dat hun producten veilig zijn. Alle Zuperzozial Bamboo & Corn Based voedselcontactproducten zijn sinds de introductie in 2013 gecontroleerd en gecertificeerd door internationaal gerenommeerde keuringsinstanties, zoals TÜV Rheinland en SGS. Deze collectie wordt gekenmerkt door het gebruik van plantenvezels (70% tot 80%), anders dan bij aanbieders waarbij het aandeel melamine aanmerkelijk hoger ligt, en daarnaast de benodigde certificaten vaak ontbreken.

Wat zegt Zuperzozial aan hen die extra informatie of contact willen?
Bij vragen van consumenten adviseert Zuperzozial om bijgaande link te raadplegen.

Ecoffee Cup en Zuperzozial garanderen de veiligheid van hun producten.

Waarom zien klanten dan deze producten niet meer in de winkel?
Klopt, de producten van deze merken missen op dit moment in onze winkel, maar dat heeft niet op de eerste plaats met de veiligheid te maken.

Zo heeft de oplettende klant al meegekregen dat we maanden geleden van Zuperzozial als merk zijn afgestapt, door een vernieuwing in ons assortiment. Zuperzozial staat nog steeds achter de veiligheid van de producten die verkocht zijn, maar wij hadden andere overwegingen voor vernieuwing in ons aanbod.

Dat de producten van Ecoffee Cup, die zoals in hun statement staat nog steeds veilig zijn in gebruik, nu missen is, omdat we al langer bezig zijn met een overstap naar hun nieuwe soorten aan materialen. De producten liepen dus al uit ons assortiment. Het merk Ecoffee Cup is, los van de eerder gegarandeerde veiligheid van hun producten, deze stap al aan het maken. Deze producten zullen ook voldoen aan de gevraagde veiligheidseisen.

De overgebleven producten zijn niet meer in de winkel te koop, omdat de uitspraak van de NVWA algemeen is.

Wat zegt het Voedingscentrum?
Het Voedingscentrum geeft het algemene advies over de hele categorie weer, en dat is dus in lijn met NVWA, niet specifiek voor Ecoffee Cup of Zuperzozial. Maar er is, zoals het Voedingscentrum onderschrijft; "geen directe reden tot zorg. Volgens Van der Vossen hoef je je niet direct zorgen te maken als je eerder servies van melamine (met bamboe of mais) hebt gebruikt voor jezelf of je kind. "We geven de adviezen uit voorzorg. Formaldehyde is een stof die pas in grotere hoeveelheden schadelijk is. Er zijn geen aanwijzingen dat het gebruik van dit soort servies gevolgen heeft voor de gezondheid op de lange termijn."


Extra tip:
Los van de informatie die producenten zelf aanreiken, kun je altijd ook https://waarzitwatin.nl/ raadplegen als het gaat om gebruik van stoffen in consumentenproducten.

Waarzitwatin is gemaakt door VeiligheidNL en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van:

  • Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

  • Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW)

  • De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Vorige
Vorige

Perfect Bestaat Niet Tobias en Laura van Desem

Volgende
Volgende

Perfect Bestaat Niet- Imke Smeets