Perfect Bestaat Niet Tobias en Laura van Desem

Naam: Laura Bouhuys (29) uit Arnhem en Tobias van Slooten (28)uit Nijmegen

Vertel eens wat over jezelf: Wij zijn Laura en Tobias, de eigenaren van Pizzacafé DESEM in de Smetiusstraat in Nijmegen. Daar maken we zuurdesempizza’s in een houtoven. We werken graag samen met de tuinder, imker, slagers, kaasmakers en molenaar uit de buurt. We vinden het leuk om gerechten van begin tot eind zelf te maken. Zoals ons zuurdesemdeeg maar ook kombucha of mascarpone waar we vervolgens tiramisu mee maken.

We kennen elkaar vanuit restaurant De Nieuwe Winkel, waar we collega’s waren. We hadden beide de ambitie een eigen restaurant te openen en besloten dat in 2018 samen te doen.

Wat betekent duurzaamheid voor jou? Tobias: Dat je met zorg voor mens, dier en je omgeving omgaat. Laura: Dat je nadenkt over welke gevolgen jouw keuzes op langere termijn kunnen hebben.

En op welk moment begon je hiervoor bewuster keuzes te maken? Tobias: Vanuit mijn opvoeding heb ik al wel meegekregen bewust met dingen om te gaan en hoe ouder ik werd hoe meer ik er ook echt mee ben gaan doen. Laura: Vooral aan het einde van mijn studententijd ging ik me meer verdiepen in de manier waarop de producten die ik consumeerde geproduceerd werden. Zeker ook omdat onderwerpen als de vlees en kledingindustrie toen veel in de belangstelling stonden.

Heb je duurzame dilemma's? Zeker, we zouden bij DESEM het liefst uitsluitend met duurzame producten willen werken. De prijzen van onze pizza’s zouden dan echter flink hoger worden, de meeste mensen zullen dat er niet voor uit willen geven. We zoeken hierin een goede balans. Zo kiezen we er bijvoorbeeld voor om veel aandacht te besteden aan welk vlees, zuivel en graan we gebruiken.

Staan er nog aanpassingen op je to-do list? Het lijkt ons tof om een pizza op het menu te kunnen zetten waarvan alle ingrediënten uit Gelderland komen. We zijn al heel dicht bij dit doel. Het enige wat mist is een grote hoeveelheid tomaten waar we onze saus van kunnen maken. Voor zo’n groot project moeten we eerst tijd vrij zien te maken.

Welke praktische tips heb je voor mensen die graag bewuster willen leven? Iedere maand een thema kiezen dat je zou willen verduurzamen. Pak bijvoorbeeld de ene maand je plastic gebruik aan, en de volgende verdiep je je in duurzame kledingmerken. Dit is een stuk behapbaarder dan alles in een keer goed proberen te doen. Je geeft jezelf zo ook de tijd je echt te kunnen verdiepen in zo’n onderwerp.

Vorige
Vorige

Door de bomen het bos zien.

Volgende
Volgende

Bamboe en Melamine