Om mee weg te lopen: Alles over schoenen

Het Duurzame Warenhuis staat voor biologisch, lokaal, diervriendelijk, zero waste, fair trade en natuurlijk. Dat willen we waarmaken met onze collectie aan kleding en producten, inclusief een eigen selectie aan schoenenmode voor dames en heren. De eerste schoentjes voor kinderen van het merk Pololo, en voor volwassenen de vilten sloffen van Glerups, hebben we al sinds het begin in onze collectie; nieuw zijn de sandalen, sneakers, hakken en boots van een viertal duurzame merken.

Er is helaas nog geen productie van uitsluitend leer van biologische huiden, dus doken wij in een zoektocht naar de beste duurzame alternatieven in leer, of geheel veganistische schoenen. We hebben het geluk dat we veel tips kregen van Anna Treurniet, voormalig collega en inkoper bij ons warenhuis Ze is een vakvrouw in leerbewerking; ze ontwerpt en maakt duurzame tassen en accessoires uit natuurlijk gelooid leer, gerecycled leer en veganistische materialen zoals ananasvezel, voor haar eigen merk Anna Treurniet. Verder heeft Anna een zwak voor schoenen, met een flinke verzameling in de kast.


Kavat

Zweedse Koploper

Het merk heeft zichzelf een hoge lat gelegd om werelds meest duurzame schoenenbedrijf te zijn. Sinds 2008 heeft dit Zweedse merk bijvoorbeeld 50 van hun modellen gecertificeerd met het EU Ecolabel. Om een indruk te geven wat dit vrijwillig aangegane standaard zegt; een schoen wordt dan getest op 200 chemische stoffen. Ze hebben dus zowel de materialen, productie, verpakking en transport onder de loep genomen.


MoEa

Sneakers van plantaardige materialen

Het merk MoEa - de afkorting van Mother Earth - maakt mooie eco-sneakers van biomassa uit fruit- en plantenafval. Zo zitten er bijvoorbeeld cactus, appel, mais en ananas in. De plantaardige resten worden gerecycled en gekleurd. en ten behoeve van de stevigheid vermengd met biologisch katoen, gerecycled plastic of bio-PU, afhankelijk van het bronmateriaal. De binnenzool wordt gemaakt van gerecyclede houtsnippers en de voering van bamboe. De gebruikte lijm is op waterbasis.

MoEa hecht veel waarde aan goede arbeidsomstandigheden en transparantie. Op hun website kun je veel informatie vinden over de samenstelling van de schoenen en de herkomst van de materialen en ook hun CO2 en LCA rapportage inzien.

De schoenen worden in Portugal geproduceerd, zijn vegan-gecertificeerd en hebben een veel lagere CO2 uitstoot dan leren schoenen. Ook om die reden zijn ze een prachtig alternatief.


Cano

Mexicaans vakmanschap.

Cano maakt dat ambachtslieden met kunde voor een eerlijke prijs deze prachtige geweven leren schoenen kunnen maken. Cano is een mix van oud en nieuw. Dat wil zeggen dat de Mexicaanse handgemaakte huarache, een leren sandaal, teruggaat tot het Azteken tijdperk. In huidige tijden stuitten twee Duitse studenten op dit vakmanschap en goten ze het in nieuw design, Cano was geboren. Sinds kort is het merk ook Climate Neutral Certified, wat wil zeggen dat ze hun CO2 voetafdruk hebben weten te compenseren en bezig zijn met algehele emissievermindering.


Vanaf februari 2024 wordt aan onze collectie nog het merk Genesis toegevoegd.

Stay tuned…..!


Zorg goed voor je schoenen dat gaan ze lang mee. Borstel ze na gebruik regelmatig af om vuil en stof te verwijderen. Droog natte schoenen nooit heel dichtbij een heel hete warmtebron. Voor het onderhoud van leren schoenen hebben we verzorgende en waterafstotende schoenenpoets van het merk La Droguerie Ecologique.

Vorige
Vorige

Zonnebrandcrèmes

Volgende
Volgende

Door de bomen het bos zien.