Zonnebrandcrèmes

unsplash-image-2PODhmrvLik.jpg

Bruin worden, niet verbranden, beschermd zijn, en dat met minimale impact op de natuur en op jezelf. Dat is nogal een wensenlijstje voor zonnebrandcrème. Wij zochten vele merken uit, probeerden ze zelf, en kwamen op een top drie uit. Ook delen we hier graag de basisinformatie over SPF, UVA, UVB, kortom: ZON!

Sinds een aantal jaren blijkt dat de chemicaliën die in reguliere zonnebrandcrèmes zitten schadelijk zijn voor organismen in oceanen en zeeën, en uit een aantal studies is naar voren gekomen dat deze actieve ingrediënten ook ongezond zouden kunnen zijn voor mensen.

Omdat ophouden met smeren helemaal niet de oplossing is -want zonnebrand is echt cruciaal om ons te beschermen tegen de nadelige gevolgen van zonnestralen- hebben wij in de winkel een aantal zonnebrandcrèmes, die je op een natuurlijke manier een goede bescherming bieden.

Wil je met een gerust hart van je welverdiende vakantie genieten op strand, kun je het beste kiezen voor een zonnebrandcrème die biologisch afbreekbaar is, en met een minerale bescherming ipv een chemische bescherming.

Maar wat is het verschil tussen chemische en minerale bescherming?

Een zonnebrandcrème met een chemische bescherming, bevat chemicaliën zoals oxybenzone, octocrylene and octinoxate, die ervoor zorgen dat je niet verbrand. Deze actieve ingrediënten dringen door in de huid, waarbij je meestal minimaal een half uur moet wachten tot de bescherming optimaal is. Chemische crèmes beschermen vaak alleen tegen UVB, waarbij de B staat voor burning, dus beschermen deze crèmes alleen tegen verbranden van de bovenste huidlaag.

Een minerale zonnebrandcrème gebruikt mineralen zoals titaandioxide en of zinkoxide*, die een beschermend laagje óp de huid leggen, en deze direct beschermd. Je ziet hierbij vaak een lichte witte waas. Minerale zonnebrandcrèmes beschermen tegen UVB èn UVA, waarbij de A staat voor Ageing, en daarom werken deze crèmes ook tegen de UVstralen die dieper in de huid doordringen en zorgen voor veroudering van onze huid.

De zonnebrandcrèmes bij ons in de winkel, zijn allemaal op minerale basis. 

Minerale zonnebrandcrèmes hebben wel een kleine handleiding nodig, want als je een klodder neemt, en deze wilt uitsmeren krijg je een dikke witte laag, die moeilijk te verdelen is. Verdeel de crème daarom eerst in kleine stipjes over het in te smeren lichaamsdeel, voordat je deze goed uitsmeert. 

Bescherm jezelf door herhaaldelijk te smeren, na het zwemmen en als de witte waas is weggetrokken. Maar ook kun je het beste uit de zon blijven als deze op zijn hoogst aan de hemel staat.

Wil je liever geen witte waas? Dan kun je ervoor kiezen om de zonnebrand te mengen met een van de bronzing fluids van bijvoorbeeld Dr. Hauschka. 

De afkorting SPF die je op alle zonnebrandcrèmes ziet staan,  staat voor Sun Protection Factor en geeft aan hoeveel UVB-straling (dus niet UVA) het zonnebrandmiddel kan absorberen of reflecteren. Het verschil tussen SPF 30 en SPF 50 klinkt bijvoorbeeld groot, maar scheelt eigenlijk maar één procent in extra bescherming:

Baby- of kinderzonnebrandcrème heeft vaak een hogere factor en is geschikt voor gevoelige (gezichts)huid en is hypoallergeen.Onze top 3 bestaat uit de volgende zonnebrandcrèmes. Ze hebben allemaal gemeen dat ze op minerale basis zijnen  biologische ingrediënten gebruiken.Alpha Nova, omdat het de meest uitgebreide collectie zonnebrands heeft dus ook voor babies en kinderen. Deze zonnebrandcrème is bovendien waterproof.WeLovethePlanet omdat zij ervoor kiezen om geen plastic verpakkingen te gebruiken, maar gaan voor papier!En OhmCollection vanwege de vele verzorgende en antiverouderings-ingrediënten op  biologische basis, en omdat deze de minste witte waas geeft. *Het gaat hier om ongecoate non-nano zinkoxide.

Baby- of kinderzonnebrandcrème heeft vaak een hogere factor en is geschikt voor gevoelige (gezichts)huid en is hypoallergeen.

Onze tips bestaat uit de volgende zonnebrandcrèmes. Ze hebben allemaal gemeen dat ze op minerale basis zijn, biologische ingrediënten gebruiken, zowel UVA als UVB beschermen, en in Europa gemaakt worden. Ook zijn ze vegan en veilig voor waterleven.

Alpha Nova, omdat het de meest uitgebreide collectie heeft; dus ook voor baby’s en kinderen. Deze zonnebrandcrème is bovendien waterproof. Van dit merk is er ook aftersun.

En OhmCollection vanwege de vele verzorgende en antiverouderings-ingrediënten op biologische basis, en omdat deze de minste witte waas geeft.

Dr Hauschka biedt een gekleurde zonnebrandcrème speciaal voor het gezicht welke waterresistent is, en een aftersun. Zoals we eerder schreven heeft dit merk ook een bronzing fluid voor als je die met een andere crème wilt inmengen om een witte waas te voorkomen.

*Het gaat hier om ongecoate non-nano zinkoxide.



Vorige
Vorige

Natuurazijn voor natuurlijk wassen.

Volgende
Volgende

Om mee weg te lopen: Alles over schoenen