Op de koffie/thee bij Grosche

Toen we besloten om bio en/of fair trade koffie en thee in ons assortiment op te nemen, was de keuze om dan meteen ook een aantal toebehoren toe te voegen snel gemaakt.

Het vinden van een producent die zou voldoen aan onze kernwaarden duurde echter heel wat langer. Duurzame of sociale overwegingen spelen in deze branche bepaald geen grote rol. Uiteindelijk viel ons oog op Grosche, een door vrouwen geleid familiebedrijf uit Canada.

Grosche maakt mooie producten van met name glas en RVS, maar voor ons gaf vooral hun B-corp  - de afkorting staat voor ‘Benefit Corporation’ - certificering de doorslag. Dit is een internationale certificering voor winstgedreven bedrijven die onder het motto “using business as a force-for-good” met hun bedrijfsvoering een positieve impact willen hebben op maatschappij en milieu. 

Kernwaarden van B-corp zijn: 

  • Performance: de bedrijven leveren sociale en ecologische prestaties.

  • Accountability: ze leggen in de statuten vast dat ze streven naar waarde voor mens en milieu.

  • Transparency: ze zijn transparant over hun bedrijfsresultaten.

Wereldwijd wordt op basis van een impact toetsing ruim de helft van de aanvragers de certificering geweigerd. In Nederland zijn er inmiddels een paar honderd B-corp bedrijven.

De producten van Grosche worden in China gemaakt, onder dezelfde strikte B-corp voorwaarden.

Grosche besteedt sinds de oprichting in 2006 veel aandacht aan duurzaamheid, ze zijn al sinds 2012 CO2 neutraal, hebben in de loop der jaren hun afval met 91% en hun energiegebruik met 40% teruggebracht en maken gebruik van 100% duurzame energiebronnen. Daarnaast dragen ze als partner van Trees for All bij aan het planten van - inmiddels ruim 10.000 - bomen.

Belangrijk wapenfeit is hun waterprogramma: in zes landen investeert Grosche in makkelijk ter plekke te onderhouden ‘biosand’ filters voor dorpen met een tekort aan veilig drinkwater in Afrika en Azië. Inmiddels zijn in 90 dorpen bijna 2900 filters aangelegd. 

Grosche is een erkend ‘living wage’ werkgever; medewerkers krijgen ruim boven het minimumloon betaald zodat ze met hun gezin fatsoenlijk kunnen rondkomen. Om terug te geven aan de gemeenschap, wordt op regelmatige basis door iedereen vrijwilligerswerk verricht in lokale projecten.  

Kortom, een bedrijf waarvan wij de producten met een gerust hart in onze winkel wilden opnemen.

Koffieliefhebbers vinden bij ons hun hand koffiemolen, espresso percolator, doordruk cafetière en stalen koffiefilter. Voor theeleuten hebben we de glazen theepot en een thermosfles met rvs inzet voor losse thee. Proost!

Vorige
Vorige

De basics van Het Café

Volgende
Volgende

Wassen met Brauzz en Mack