De basics van Het Café

Duurzaam, seizoensgebonden en zoveel mogelijk lokaal/regionaal

Naast onze dagverse, wisselende lunches, soepen en taarten, staat in Het Café ook een aantal producten vast op de kaart. Behalve smaak zijn duurzaamheid en/of fair-trade en het aangaan van vaste relaties in de regio belangrijke uitgangspunten.

We noemen ze onze basics en we stellen ze graag wat nader aan je voor.

De taarten van Susanne

De taarten van Susanne

Al vanaf de eerste start van Het Café bakt collega Susanne de meest geweldige, biologische zoete en hartige taarten en ander gebak. Ze zorgt dat er regelmatig weer iets nieuws op de kaart staat. 

“Toen Het Café haar deuren ging openen ben ik gevraagd of ik ideeën had over zoetigheden voor op de kaart. Dit groeide uit tot één dag in de week bakken in de keuken van het Café.

Ik bak bewust met enkel plantaardige ingrediënten en probeer te kijken naar wat er op het moment qua fruit redelijk uit de buurt komt of welke kruiden en noten er bij het seizoen passen, om die dan vervolgens in een taartje te stoppen”

Koffie en niet-koffie

Een café is geen café zonder goede koffie. We hebben in Het Café twee koffiemolens. Dus we kunnen verschillende koffies serveren. We wisselen om de paar weken van koffie op deze ‘wisselmolen’, en experimenteren met verschillende smaken. Je kunt in Het Café vragen welke wisselkoffie er op het menu staat en wat de achtergrond ervan is.

Vast in ons assortiment zijn Café Libertad, TUKA koffie en de niet-koffie van Northern Wonder.

Café Libertad - Las Chonas

Dit collectief werd in 1999 in Hamburg opgericht vanuit de wens om via directe solidaire actie bij te dragen aan een meer solidaire en eerlijke economie. Hun eerste import betrof acht zakken koffiebonen vanuit Chiapas in Mexico, geteeld door een coöperatie van de Zapatistas, de anti-kapitalistische bevrijdingsbeweging die zich verzet tegen uitbuiting en corruptie door de Mexicaanse overheid en vóór landhervorming en meer politieke en culturele vrijheid voor de inheemse bevolking. Op basis van zelfbestuur en collectief landeigendom en met steun van de vakbond wordt in Chiapas nu koffie verbouwd die deels ook voor de export is. Met de opbrengsten financieren ze collectieve voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg.

Na die eerste solidaire koffiehandel met Chiapas importeert en distribueert Café Libertad ook koffie van andere collectieven, zoals het Finca Sonador project voor burgeroorlogsvluchtelingen in Costa Rica en de vrouwencoöperatie Aprolma (Asociacion de Productoras Libres de Marcala) in Honduras.

Deze coöperatie werd opgericht in 2013 en telt momenteel 69 uitsluitend vrouwelijke leden, voornamelijk de inheemse Lencas. Ieder lid teelt gemiddeld 1,5 hectare in gemengde teelt. Naast koffie worden er ook andere producten zoals bananen, sinaasappels en yucca verbouwd om het gezin te voeden. Het doel van de coöperatie is niet alleen het produceren van de allerbeste koffie, maar ook het empoweren van vrouwen en het bieden van financieel succes en stabiliteit. Drie keer per jaar komen alle vrouwen bij elkaar om de huidige situatie te bespreken, bestuursleden te kiezen of projecten te plannen.

Van de coöperatie schenken wij in Het Café de biologische Las Chonas. Een smaakvolle Arabica koffie, fruitig met ondertonen van vanille en chocolade. De koffie wordt biologisch geteeld en de vrouwen in de coöperatie werken onder goede arbeidsomstandigheden en ontvangen een eerlijk loon.

TUKA Coffee

Deze koffiebranderij zit in Nijmegen, op het Nyma terrein. Met hart voor duurzaamheid en goede koffie, branden de mensen van Tuka iedere week verse koffie voor ons. De koffie wordt geleverd in no-waste verpakkingen, waar wij erg blij mee zijn!

Iedere week hebben we een bijzondere boon op één van onze molens. Vraag ons vooral naar het assortiment van nu!

Daarnaast hebben we altijd onze huisblend Het Café X Tuka op de andere molen. Dit is een lekkere blend met chocolade tonen en een ronde smaak. De bonen zijn uiteraard ook te koop voor thuis.

Niet-koffie van Northern Wonder

Het grootste deel van de koffie op de wereldmarkt wordt verbouwd op grote plantages. Om aan de steeds groeiende vraag aan koffie te voldoen worden hiervoor vaak stukken regenwoud gekapt. Hiermee gaat biodiversiteit verloren en bovendien draagt ontbossing bij aan klimaatverandering. 

Het Nederlandse merk Northern Wonder wil een alternatief bieden door met andere, niet-tropische ingrediënten de smaak en geur van koffie na te bootsen zonder dat er ook maar één koffieboon in zit. Samen met Wageningen Universiteit en andere voedseltechnologie partners zoeken ze voortdurend naar de beste combinaties van ingrediënten. Voor de filterkoffie zijn dat bijvoorbeeld geroosterde lupine, gerst, rogge, kikkererwten, cichorei, paardenbloemwortel, zwarte bes, en natuurlijk aroma. 

Voor mensen die graag de extra kick van cafeïne willen is er ook een espresso variant met cafeïne. Wij schenken beide in ons café en verkopen ook losse zakken voor thuis. Deze niet-koffie heeft een zachtere, minder robuuste smaak dan de meeste koffiesoorten en het poeder is wat losser, maar je kunt hem zetten zoals je dat gewend bent. Northern Wonder is lekker om zo te drinken, maar laat zich ook goed omtoveren tot een heerlijke latte of cappuccino. Een mooi alternatief voor wie geen koffie wil of kan drinken. Wij vinden hem erg lekker!

Thee van Het Theezaakje

Het Theezaakje

Behalve koffie schenken we uiteraard ook verschillende soorten thee.

Onze groene, zwarte en kruidenthee ‘met een sociaal verhaal’ komt van Het Theezaakje; een Nijmeegse coöperatie die zich inzet voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ze bieden betekenisvolle werkplekken en ontwikkeltrajecten op maat om medewerkers te helpen door te stromen naar passend betaald werk of een opleiding elders. 

Behalve de thee die je in Het Café drinkt, kun je ook losse thee kopen om mee naar huis te nemen. Alle thee van het Theezaakje is 100% biologisch en wordt verpakt in composteerbare, plastic-vrije zakken. Binnen Nijmegen worden de theeën afgeleverd door fietskoeriers. 

Roze Bunker

De bijzondere siropen van Roze Bunker

De ‘fruitslagers’ van Roze Bunker willen de frisdrankindustrie veranderen en meer circulair maken. Voor hun siropen maken ze gebruik van fruit en kruiden uit de buurt maar ook van reststromen uit de fruitindustrie. Door samen met boeren hectares inheemse kruiden en bloemen aan te planten, dragen ze bij aan het verbeteren van bodem en biodiversiteit en zorgen ze voor een fijne plek voor insecten.

Groente en kruiden uit de buurt

De Klispoel

De waterkers in onze salade komt van kwekerij de Klispoel. De kwekerij ligt tegen de stuwwal in Beek; de perfect plek. Het schone kwelwater uit de stuwwal kabbelt over de wortels van de waterkers en wordt zo gebruikt voor de teelt. De kwekerij teelt al sinds 1975 gecertificeerd biologisch en gebruikt alleen natuurlijke meststoffen en groenbemesting. Je kan ook langs bij hun boerderijautomaat waar ze in het seizoen ook verse aardbeien hebben!

Boerderijen in de buurt

Alle groenten, kruiden en eetbare bloemen die wij gebruiken komen van biologische en regeneratieve boerderijen uit de buurt. Zo hebben we altijd verse en lokale producten. Ieder seizoen maken wij een nieuwe menukaart, geïnspireerd op de producten van de boeren. 

Vraag ons vooral naar alle variaties van dit moment! Boerderijen waar wij bestellen zijn De Biesterhof(Millingen), Eetmeerbosch (Nijmegen-west), Het Kleverland (Erlecom) en Het Heerlijke land (Nijmegen).

Boerderij De Biesterhof

De Biesterhof in Millingen is sinds 2022 een regeneratieve gemeenschapsboerderij van 25 hectare. De boerderij heeft een tuinderij, akkerbouw, fruitbomen, notenbomen, bessenstruiken, kruiden, twee voedselbossen en plekken waar de natuur zijn gang kan gaan. Éen van de doelen van de boerderij is om verbinding te maken tussen mensen en de plek waar hun voedsel vandaan komt. De Biesterhof pacht de grond van de Coöperatie Land van Ons die op meer plekken in Nederland werkt aan herstel van bodem en biodiversiteit.


Eetmeerbosch

Boerderij Eetmeerbosch is een regeneratieve gemeenschapsboerderij in Nijmegen-West. In de zelfoogsttuin en het voedselbos worden groenten, kruiden, bloemen en fruit geteeld voor zo’n 200 lokale oogstgenoten, sociale instellingen en Nijmeegse restaurants. Naast het produceren van gezonde voeding is het doel om de bodem en lokale biodiversiteit te herstellen, en verbinden oogstgenoten zich met hun voedsel en het land.

Door het principe van solidaire betaling kopen oogstgenoten een oogstabonnement die past bij hun portemonnee, en krijgen boerinnen Merel en Marenthe een eerlijk loon. Zo eten we Nijmegen een stukje groener, socialer en mooier!


Het Kleverland

Voedselgaard Het Kleverland ligt in Erlecom, vlak bij rivier de Rijn. Ze telen vitaal, divers en heerlijk voedsel voor de gemeenschap om het land heen. Het Kleverland gelooft in het creëren van een positieve verandering op lokale schaal. Met de natuur mee boeren is hun vorm van activisme en hun lokale antwoord op globale problemen als biodiversiteitsverlies, sociale onrust en gezondheidsproblemen.


Het Heerlijke Land

Dit is een zelfoogst-moestuin op landgoed Grootstal in Malden aan de rand van Nijmegen. Hier worden op biologische wijze, dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, ongeveer honderd verschillende seizoensgroenten, kruiden en kleinfruit zoals aardbeien en frambozen geteeld. Oogstdeelnemers schrijven per seizoen in, betalen dan hun bijdrage en kunnen ervoor kiezen om alleen - naar behoefte - te komen oogsten of ook zelf mee te werken in de tuin. Het Heerlijke Land biedt als erkend leerbedrijf ook stages en leerwerkplekken.

Brood uit Nijmegen

Naast koeken, taarten en gebak is brood uiteraard ook dagelijkse kost in ons café en dat betrekken we van een prachtig sociaal bedrijf uit Nijmegen.

Bakkerscafé Brood op de Plank

Ons brood komt van Hét Bakkerscafé - Brood op de Plank, een Nijmeegse bakkerij sinds 2009. Dit is een sociale onderneming waar mensen werken voor wie het niet vanzelfsprekend is om te werken en/of te leren. Zij bieden zowel dagbesteding als ontwikkeltrajecten aan.

Een biologische bakkerij waar met oog op maatschappelijke waarde, kwalitatief hoogstaande producten wordt gebakken. Het meel wordt gemalen op de molenstenen van de Witte Molen, aangedreven door de Nijmeegse wind. De Witte Molen is een bezoek waard in Nijmegen, met een eigen winkel en gelegenheid tot rondleiding.

Vorige
Vorige

De nare kanten van reguliere katoenproductie – en hoe het ook beter kan

Volgende
Volgende

Op de koffie/thee bij Grosche