De basics van Het Café

Naast onze dagverse, wisselende lunches, soepen en taarten, staan in Het Café ook een aantal producten vast op de kaart. Behalve smaak waren duurzaamheid en/of fair-trade belangrijke uitgangspunten. We noemen ze onze basics en we stellen ze graag wat nader aan je voor.

Café Libertad - Las Chonas

Café Libertad

Een café is geen café zonder goede koffie en wij hebben gekozen voor de koffie van Café Libertad. Dit collectief werd in 1999 in Hamburg opgericht vanuit de wens om via directe solidaire actie bij te dragen aan een meer solidaire en eerlijke economie. Hun eerste import betrof acht zakken koffiebonen vanuit Chiapas in Mexico, geteeld door een coöperatie van de Zapatistas, de anti-kapitalistische bevrijdingsbeweging die zich verzet tegen uitbuiting en corruptie door de Mexicaanse overheid en vóór landhervorming en meer politieke en culturele vrijheid voor de inheemse bevolking. Op basis van zelfbestuur en collectief landeigendom en met steun van de vakbond wordt in Chiapas nu koffie verbouwd die deels ook voor de export is. Met de opbrengsten financieren ze collectieve voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg.

Na die eerste solidaire koffiehandel met Chiapas importeert en distribueert Café Libertad ook koffie van andere collectieven, zoals het Finca Sonador project voor burgeroorlogsvluchtelingen in Costa Rica en de vrouwencoöperatie Aprolma in Honduras.

Van deze laatste schenken wij in Het Café de biologische Las Chonas. Een smaakvolle Arabica koffie, fruitig met ondertonen van vanille en chocolade. De koffie wordt biologisch geteeld en de vrouwen in de coöperatie werken onder goede arbeidsomstandigheden en ontvangen een eerlijk loon.

Northern wonder

Niet-koffie van Northern Wonder

Het grootste deel van de koffie op de wereldmarkt wordt verbouwd op grote plantages. Om aan de steeds groeiende vraag aan koffie te voldoen worden hiervoor vaak stukken regenwoud gekapt. Hiermee gaat biodiversiteit verloren en bovendien draagt ontbossing bij aan klimaatverandering. 

Het Nederlandse merk Northern Wonder wil een alternatief bieden door met andere, niet-tropische ingrediënten de smaak en geur van koffie na te bootsen zonder dat er ook maar één koffieboon in zit. Samen met Wageningen Universiteit en andere voedseltechnologie partners zoeken ze voortdurend naar de beste combinaties van ingrediënten. Voor de filterkoffie zijn dat bijvoorbeeld geroosterde lupine, gerst, rogge, kikkererwten, cichorei, paardenbloemwortel, zwarte bes, en natuurlijk aroma. 

Voor mensen die graag de extra kick van cafeïne willen is er ook een espresso variant met cafeïne. Wij schenken beide in ons café en verkopen ook losse zakken voor thuis. Deze niet-koffie heeft een zachtere, minder robuuste smaak dan de meeste koffiesoorten en het poeder is wat losser, maar je kunt hem zetten zoals je dat gewend bent. Northern Wonder is lekker om zo te drinken, maar laat zich ook goed omtoveren tot een heerlijke latte of cappuccino. Een mooi alternatief voor wie geen koffie wil of kan drinken. Wij vinden hem erg lekker!

Het Theezaakje

Het Theezaakje

Behalve koffie schenken we uiteraard ook verschillende soorten thee. Deze komt van Het Theezaakje. Een Nijmeegse medewerkerscoöperatie die zich inzet voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ze creëren betekenisvolle werkplekken en bieden ontwikkeltrajecten op maat om hun medewerkers te helpen door te stromen naar passend betaald werk of een opleiding. Ook werken ze samen met andere bedrijven in de stad om daar leerwerkplekken te creëren.

In Het Café verkopen we ook zakken losse thee om mee naar huis te nemen. Alle thee van het Thezaakje is 100% biologisch en wordt verpakt in composteerbare, plasticvrije zakken. Binnen de stad zelf worden de theeën afgeleverd door fietskoeriers. Elke thee heeft een bijzondere naam. Er zijn groene, zwarte en kruidentheeën. Ze zijn door de vrolijke verpakking ook heel leuk om cadeau te geven.

Wil je meer weten over de achtergrond en beweegredenen van Het Thezaakje? Luister dan vooral eens naar de theepotcast. 

Bacanha


De bijzondere siropen van Bacanha

Het Franse bedrijf Bacanha bestaat sinds 2013. Met hun siropen in glazen flessen levert het bedrijf niet alleen verrassende smaakcombinaties maar wil het ook een duurzaam alternatief bieden voor de frisdrank-in-plastic-flessen industrie. Vruchtensiropen worden al eeuwenlang gemaakt en het bedrijf zet met moderne technieken deze traditie graag voort.

Het basis ingrediënt van de siropen is biologisch geteelde rietsuiker uit Brazilië – de naam Bacanha betekent mooi of goed. Verder wordt er gebruik gemaakt van essentiële oliën en extracten van verschillende fruitsoorten, zowel vers als gedroogd. De siropen bevatten geen conserveringsmiddelen of kleurstoffen. Het bruine glas beschermt de siropen tegen licht, waardoor ze langer houdbaar zijn. Alle siropen van Bacanha zijn 100% biologisch.

In Het Café serveren we de siropen als verfrissende drank met water, en we gebruiken ze ook als basis voor onze mocktails. 

Een aantal smaken verkopen we ook op de fles voor thuis. Je kunt de siropen natuurlijk ook door de yoghurt doen of gebruiken als smaakmaker in bakrecepten, warme dranken of salades. Op de website van Bacanha vind je leuke recepten om je inspireren.

Vorige
Vorige

De nare kanten van reguliere katoenproductie – en hoe het ook beter kan

Volgende
Volgende

Op de koffie/thee bij Grosche