Seasalt - geïnspireerd door kust en zee

De thuisbasis van het merk Seasalt is Cornwall, een streek bekend om de schilderachtige stadjes en prachtige kusten.

Het bedrijf begon in 1981 als General Clothing Store in Penzance en verkocht met name werkkleding aan lokale vissers, boeren en de kunstenaars die van Cornwall hun thuis hadden gemaakt. De zonen van de eerste eigenaars besloten een eigen kledinglijn te beginnen. Tegenwoordig werken ze hiervoor veel samen met textielontwerpers, kunstschilders en illustratoren. Daarbij is de nabije natuur - kust, zee en licht - grote inspiratiebron.

Seasalt maakt dames- en herenkleding (en accessoires) van natuurlijke materialen. Kleding die tijdloos is en écht bedoeld om lang mee te gaan. Bovendien zijn ze bewust inclusief qua maatvoering en modellen, omdat ze willen dat zoveel mogelijk vrouwen, in alle vormen en van alle leeftijden, hun kleding kunnen dragen. Dat vinden wij heel fijn want er zijn nog niet heel veel - zelfs duurzame - merken die dit consequent doen.

De bedrijfsfilosofie van Seasalt is gebaseerd op vier pijlers:

  • product (zoveel mogelijk gebruik van gecertificeerd duurzame materialen)

  • milieu (onder andere het doel om in 2040 volledig CO2 neutraal te zijn en het terugdringen van afval)

  • partners (alleen relaties aangaan met partners die aan hoge milieu- en sociale eisen voldoen)

  • gemeenschap (actieve inzet voor lokale goede doelen zoals zwerfafval opruimacties, natuurprojecten, het herinrichten van tuinen bij gezondheidsinstellingen en het maken van maaltijden voor daklozen)

In de kleding gebruikt Seasalt alleen GOTS-gecertificeerd katoen  - de oprichters waren zelf betrokken bij het opstellen van de GOTS standaarden en het bedrijf was het eerste Britse modebedrijf dat door de Soil Association werd gecertificeerd. Het doel is dat al het gebruikte katoen eind 2024 volledig traceerbaar is. Ook ramie en linnen worden gebruikt omdat de teelt zeer milieuvriendelijk is. Daarnaast moeten ook het gebruikte leer, viscose , lyocell en wol aan hoge milieu-standaarden voldoen. Door gebruik van gerecycled polyester en nylon in een deel van de regenkleding wil Seasalt ook bijdragen aan het terugdringen van plasticvervuiling.

Momenteel werkt Seasalt aan doelstellingen op het gebied van circulariteit en zoekt daar nieuwe (kennis)partners bij. Via het Reloved programma kunnen klanten hun oude kleding weer inleveren tegen een kortingsvoucher voor nieuwe items. Samen met organisatie Reskinned worden de principes van resell (kleding weer in de winkel), repurpose (kunstenaars maken nieuwe items van oude kleding) en recycle (wanneer de kleding niet langer te gebruiken is) toegepast.

Daarnaast besteedt Seasalt als lid van het Ethical Trade Initiative en een gelijke kansen werkgever (ze zijn inmiddels de grootste werkgever in Cronwall) veel aandacht aan langdurige partnerschappen met toeleveranciers, en goede arbeidsomstandigheden in de gehele keten, van teler tot fabrieksarbeider tot thuiswerker. Seasalt neemt geen katoen af uit regio’s die bekend staan om slechte werkomstandigheden of schending van arbeids- of mensenrechten.

De inrichting van de winkels en de etalages bestaat zoveel mogelijk uit hergebruikte materialen en Seasalt gebruikt duurzamer energie en werkt zoveel mogelijk papierloos.

Transparantie staat hoog in het vaandel. Op hun site kun je meer lezen over de duurzaamheidsdoelstellingen en het laatste duurzaamheidsrapport inzien.

Kortom, een bedrijf dat bewust bezig is met zo duurzaam mogelijk handelen en bovendien mooie kleding maakt voor een zo breed mogelijke doelgroep.

We zijn blij dat Seasalt nu ook bij ons in de rekken hangt.

Vorige
Vorige

Keurmerken en certificeringen

Volgende
Volgende

De nare kanten van reguliere katoenproductie – en hoe het ook beter kan