Zelf je wasmiddel maken
Wasmiddel zonder chemicaliën en zonder overbodige plastic verpakkingen, het kan gewoon. Zelf maken kost je wel even wat werk, maar dan heb je ook wat.
Voor de ongeduldige lezer hier alvast de korte versie. Scroll even door onder de afbeelding en je vindt meer uitleg.
De korte versie:
Rasp 16 gram zeep door een keukenrasp, los dit op in 1 liter warm water, voeg er 16 gram natriumbicarbonaat (oftewel soda) bij, laat het een beetje afkoelen en tik er dan een paar druppel etherische oliën bij. Liefst lavendel of ceder, want dat vinden de motten niet lekker. Laat alles een paar uur volledig afkoelen tot het een gelei-achtige massa is. Deze gelei kun je dan staafmixen tot een glad wasmiddel. Doseer naar waterhardheid en vervuiling van je wasgoed. Gebruik je het voor witte was? Dan neem je in plaats van gewone soda, kristalsoda. Gebruik je normaal gesproken ook wasverzachter? Die kun je vervangen door een scheut natuurazijn.
En nu de lange versie
Met meer uitleg per stap voor wie elke zeepbel wil snappen.
Raspen
Het begint met raspen... of niet.. Want je vindt bij ons in de winkel ook zakjes met zeepvlokken van La Droguerie Ecologique. Hiermee kun je deze stap dus overslaan. Deze vlokken zijn ook trouwens ook direct te gebruiken voor bepaalde wasjes (lees daarvoor de verpakking). Dus ben je liever lui dan moe sla dan gewoon alle onderstaande stappen over….
Ga je wel zelf raspen, dan kun je er gewoon een blokrasp voor gebruiken die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. Of je gebruikt er bijvoorbeeld een Bubble Buddy voor - een handig hulpje dat je behalve voor het raspen van zeep ook kunt gebruiken om je zeep of shampoobar in te laten uitdruipen - draai dan eenvoudigweg de raspzijde in het bakje om.
Aanraders bij het raspen:
- let op je vingers!
- rasp alvast vooruit - als je een voorraadje - vochtbestendig - aanlegt, is je volgende ronde wasmiddel zó gemaakt.
- wellicht ten overvloede: als je een keukenrasp gebruikt, spoel deze dan heel goed af voordat je er weer mee gaat kokerellen. Een zeepsmaak in je wortelsalade is niet erg aangenaam….
Welke zeep is geschikt?
Denk hierbij bijvoorbeeld aan Aleppo, schoonmaakzeep van Werfzeep, of de collectie zeepjes die je ooit gekregen hebt en in de kast liggen te verstoffen.
- wij raden sowieso biologische zeep aan, je wilt immers zo natuurlijk mogelijk ingrediënten gebruiken
- blijf rekening houden met mogelijke allergieën van jezelf en andere wasmiddel gebruikers
- gebruik geen zeep met kleur waarvan je niet wilt dat het afgeeft aan je kleding
- let op het (ont)vet gehalte van je zeep als je er bijvoorbeeld wol mee wilt wassen
- mix liever niet allerlei zepen door elkaar; de combinatie van stoffen en hoe ze eventueel met elkaar reageren is dan moeilijker te overzien
- besef dat bij gebruik van geparfumeerde zepen, deze geur ook terugkomt in je wasmiddel, plus de eventuele geur van de etherische olie die je toevoegt
De geraspte zeep gaat nu in warm water.
Denk bijvoorbeeld aan een pan water die je aan de kook hebt gebracht en direct weer uit doet voordat je de zeepvlokken toevoegt. Of een pot/bak die in ieder geval geen smaak en geur opneemt mocht je deze daarna weer voor voedsel willen gebruiken. Roer daarom ook niet met een houten spatel, maar gebruik metaal. Wacht totdat de zeep helemaal is opgelost voordat je de soda toe gaat voegen.
Volgende stap: soda
Soda? Ja, we hebben het hier over natriumbicarbonaat, bijvoorbeeld van La Droguerie Ecologique. Je kunt voor witte was kristalsoda gebruiken, deze bleekt meer. Voeg de soda toe aan het warme zeepwater en roer tot het is opgelost.
Zijstraatje: wil je heel vervuilde was aanpakken, dan kun je kijken naar natriumpercarbonaat. Voor dit recept is deze echter niet geschikt.
Voeg eventueel etherische oliën toe.
Wil je een fris geurtje aan je was dan kun je een paar druppels etherische olie toevoegen. Het voordeel is dat je elke geur naar wens kunt doseren. Lavendel en cederhout werken overigens zelfs tegen motten. Kies je voor geurolie van het merk Moeders Geuren, gebruik dan echt maar een paar druppels want hun oliën zijn sterk geconcentreerd. Let er bij een ander merk op dat de olie geen kleuring bevat die afgeeft aan je kleding.
In dit recept druppel je een geur naar wens in het wasmiddel terwijl je het maakt.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om water en etherische oliën in een sprayflacon te mengen en op je kleding aan te brengen op de drooglijn of in de kast. Wel steeds goed schudden voor gebruik.
Een fles die je al hebt staan scheelt afval
Giet je eigen gemaakte wasmiddel met een trechter makkelijk in een herbruikbare verpakking. Doe er een duidelijk label op, dat is wel zo veilig in huis, zeker met kinderen! Ben je een grootverbruiker van wasmiddel, dan kan het ook handig zijn om een grote pompbidon te gebruiken. Je kunt die bij ons bestellen van het merk Biotop.
Na een tijdje klonters in je wasmiddel?
Doe er een beetje water bij en schudden maar met die fles. Als dat echt niet voldoende is, dan kun je er altijd weer de staafmixer in zetten.
Zorg goed voor je wasmachine.
Gebruik je liefst een eco wasprogramma met je zelfgemaakte wasmiddel? Draai dan zo nu een dan je wasmachine op een programma met een hoge temperatuur. Zeep is natuurlijk wat vettig en vetresten zijn niet goed voor je machine en geven bovendien op den duur een nare geur af.
En tot slot de duurzame voordelen:
- met zelfgemaakt wasmiddel heb je geen transport van het zwaarste bestanddeel in regulier vloeibaar wasmiddel: water
- met een herbruikbare fles bespaar je heel veel plastic verpakkingen
- wat je niet toevoegt zit er ook niet in: je weet precies wat er in je wasgoed én in het water in het water terecht komt
- duurzaam is in dit geval goedkoper-zaam; een liter zelfgemaakt wasmiddel kost veel minder dan een fles wasmiddel uit de winkel.
In Het Café vind je zero-waste boeken met recepten die je op je gemak kunt lezen terwijl je geniet van je kop koffie of thee.
Kom je er niet aan toe om je eigen wasmiddel te maken? Wij hebben in de winkel een zero waste vulstation waar je wasmiddelen - en andere producten - kunt tappen. Neem dan liefst je eigen verpakking mee.
Hier vind je overigens meer tips om je wasgoed lang mooi te houden.
Bovenstaand recept is geïnspireerd door Green Evelien.