Door de bomen het bos zien.

victoria-palacios-dfo06_DqxpA-unsplash.jpg

Het verschil tussen VISCOSE, RAYON, TENCEL, LYOCELL , MODAL ,ECOVERO ? Kun jij door de bomen het bos nog zien? Nee? Dat snappen we helemaal. We hebben het zelf ook wel eens, en daarom hebben we dit voor jou (en als reminder voor onszelf) op een rijtje gezet:

Al deze stoffen hebben één ding gemeen, en dat is dat het semi-kunstmatige stoffen zijn. Dat wil zeggen, ze hebben een natuurlijke basis, en worden door middel van chemicaliën omgezet in bruikbare vezels. Maar wat is dan het verschil?

  • RAYON, vroeger ook wel kunstzijde genoemd, werd eind 19e eeuw uitgevonden, als goedkoper alternatief voor zijde. De basis van Rayon was cellulose van diverse planten, die door middel van diverse chemische processen werd omgezet in viscose, een stroperige vloeistof waaruit een film (cellofaan) en een draad (rayongaren) gesponnen kon worden. Tot ongeveer 1950 was het een zeer populaire stof vanwege luchtige en soepele eigenschappen. De garens werden toen zelfs nog heel dicht bij huis gemaakt, namelijk in de Nymafabriek, hier in Nijmegen, aan de Waal. Een nadeel waar men toen nog helemaal niet mee bezig was, was dat er veel chemicaliën voor nodig waren. Deze chemicaliën kwamen via het water in de natuur terecht. 

  • VISCOSE-rayon is een type rayon die gemaakt wordt van houtcellulose. Ook hierbij zijn veel chemicaliën nodig om de houtcellulose om te zetten in zachte vezels. Viscose kan van verschillende soorten hout worden gemaakt; er bestaat bijvoorbeeld ook bamboe-viscose. Voor de meeste viscose wordt gebruik gemaakt van hout uit oerbossen, en komen de chemicaliën nog steeds in de natuur terecht. Omdat dit in Europa wegens milieu-eisen en kosten niet meer geproduceerd kan worden, wordt dit voornamelijk in lageloonlanden gemaakt. De meeste viscose die je in winkels tegenkomt is dus helemaal niet zo duurzaam. 

  • MODAL is een verdere ontwikkeling van viscose, de garens worden op een andere manier bewerkt waardoor ze nog steviger zijn.

  • LYOCELL is een duurzamere vorm van viscose. Voor deze stof wordt gebruik gemaakt van andere chemicaliën die minder milieubelastend zijn. Deze chemicalien kunnen bovendien makkelijkere uit het water gefilterd worden. Het kan wel nog zijn dat het hout niet persé duurzaam of gecertificeerd is.

  • TENCEL is een merknaam van Lyocell-producent Lenzing(uit Oostenrijk). Voor Tencel wordt hout van de eucalyptusboom gebruikt. Deze bomen worden op een duurzame en gecontroleerde manier verbouwd en hebben in vergelijking met biologische katoen minder water nodig, en in vergelijking met “gewone” katoen ook veel minder pesticiden. Daarbij worden de chemicaliën die gebruikt worden om de houtpulp zacht te maken, gefilterd uit het water, en  opgevangen, om te worden hergebruikt. Behoorlijk duurzaam dus. Een voordeel van Tencel is dat het ongustig is voor bacteriegroei. Tencel is gecertificeerd, en heeft het EU-ecolabel.

  • Om het nog iets verwarrender te maken bestaat er ook nog TENCEL-MODAL. Dit is de merknaam voor modal gemaakt door Lenzing. Hiervoor wordt ook gebruik gemaakt van een closed-loop proces. Bovendien komt het hout van duurzaam gekweekte bomen. Tencel-Modal heeft ook het EU-ecolabel.

  • ECOVERO is een nieuw en nog duurzamere Lyocell-stof die ook door Lenzing wordt gemaakt, van duurzaam hout uit gecontroleerde FSC en PEFC gecertificeerde bossen in Europa. Voor deze stof wordt 50 % minder water en energie gebruikt (in vergelijking met viscose) om het te maken. Deze stof is is ook gecertificeerd met het EU-Ecolabel.


Conclusie, wil je een duurzame keuze maken? Kies dan voor kleding gemaakt van Ecovero, Tencel of Tencel-modal.


Vorige
Vorige

Om mee weg te lopen: Alles over schoenen

Volgende
Volgende

Perfect Bestaat Niet Tobias en Laura van Desem